Sahabe Dönemi İktidar Kavgası — Alıntılar

Ahmet Akbulut - Sahabe Dönemi İktidar Kavgası — Alıntılar 18

Samet Onur
2 min readJun 1, 2021

Alıntılar

Kimliği ne olursa olsun hiçbir beşerin İslam ile özdeşleşemeyeceğini, her Müslümanın Kuran’ın muhatabı olduğunu ve ondan başkasına uymaması gerektiğini, herhangi bir devirdeki neslin model olamayacağını zihinlerimize yerleştirmenin zamanı gelmiştir. Allah’ın Elçisi’nin bile sorumluluğunun Kuran’ı tebliğ olduğunu bildiren bir dinin bağlıları olarak, her devrin Müslümanlarının sahabe kadar Kuran’ın muhatabı olduğunu Allah’ın Kitabı’nı anlamanın ve uygulamanın hiçbir sınıf, zümre, şahıs ve asrın tekelinde olmadığını bilmek zorundayız.

Sayfa 78

Hz. Peygamber Halife Tayin Etti mi?

Halife mademki, Peygamber’in vekilidir; o halde vekilini seçme görevini de Peygamber’e bırakmanın gereğinden hareketle Şia, Hz. Peygamber’in vasiyeti ile Hz. Ali’nin, onun yerine tayin edildiğini ileri sürerek, Hz. Peygamber’den sonra gerçek imamın, Hz. Ali olduğu sonucuna varmıştı. Hz. Peygamber’in herhangi bir siyasi vasiyette bulunmadığını belirten Ehli Sünnet yazarları ise Hz. Peygamber’in varisinin Kureyş kabilesi olduğu yolundaki rivayetlere alkış tutmuşlardır. Onların bu tutumlarının Şia ile paralellik arz ettiği görülmektedir.

Sayfa 88

Geleneğin Amacı

Geçmiş yani gelenek, ilim adamlarına yol gösterecek yerde, onların düşünmelerini sınırlayan bir kalıba dönüştürmüştür.

Sayfa 128

Hz. Aişe’nin Vasiyeti

Hz. Aişe, Ali’ye karşı bu tutumundan dolayı pişman olmuştu. (Cemel Olayı) Hastalığı sırasında ona, Hz. Peygamber’in yanına defnedilmesi sorulduğunda, Hz. Aişe: “Hayır, ben Peygamber’den sonra bazı nahoş işler yaptım. Onun için Baki’ Mezarlığı’na kardeşlerimin yanına defnediniz.” cevabını verdi.

Sayfa 190

--

--